Blog

Klímaproblémák 1. rész

Kína, avagy hogyan tudja egy ország egyedül romba dönteni a világot?

(Pintér Katalin, 2019. november 13.)

Az előző bejegyzésben már elmondtam, hogyan kezdtem a klímaváltozással foglalkozni. Jelenleg az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében foglalkozom a legnagyobb kibocsátók intézkedéseivel, magatartásával és motivációival. Ezek közül az első Kína, mint a legnagyobb üvegházgáz kibocsátó a világon.

Kína

Nézzük meg részletesen, hogyan járul hozzá Kína a katasztrófához (vagy éppen annak megoldásához):

1. A legnagyobb üvegház-hatású gázkibocsátó

2017-ben a világ CO2 kibocsátásának 27%-át adta a maga 9839 megatonnájával, ezzel megszerezve az első helyet. 2019 második negyedévében ez a szám már 10.898 Mt volt és hol van még az Újév?

2. Egy övezet, egy út

A kínai kormány 2013-ban hirdette meg az Új Selyemút projektet, azért, hogy az áruk könnyen eljussanak a legnagyobb kereskedelmi partnerekhez. Egy hátulütője, hogy rengeteg üvegházgázba kerül kiépíteni az infrastruktúrát, a kikötőket, vasútvonalakat, repülőtereket.

3. Kereskedelmi háború az Egyesült Államokkal

Nem egyedül Kína a ludas a világ elpusztításában, az USA is szépen kiveszi a részét belőle. Ilyen helyzetben természetes, hogy a kormányok a munkahelyek, az életszínvonal, a stabil gazdaság fenntartását szorgalmazzák a klímacélok elérése helyett. Persze kérdés, vajon melyik érné meg jobban hosszútávon?

4. Cap-and-trade rendszer EU mintára

Ennyi rossz után jöhet egy kis előrelépés. Az Unióban ez a rendszer már régóta jól működik, ezért felajánlotta Kínának, hogy segít kiépíteni egy ilyet az országban is. Ez a „kis” segítség 10 millió euróba kerül.

5. Nemzeti Terv az Éghajlatváltozás Megoldására és Kék Ég Védelmi Terv

Maga a kormány is próbál hozzájárulni a kibocsátás csökkentéséhez, az egyik terv a kibocsátás csökkentésére, a másik a levegőminőség javítására irányul. Hajrá Kína! ☺

6. Kötelezettségvállalások a Párizsi egyezményben

Kína vállalta, hogy 2030-ra tetőzi kibocsátásának mértékét és onnantól próbálja csökkenteni azt. Azonban a számok mást mutatnak… A jelen intézkedések alapján nem 2, hanem 4-5°C lesz a hőmérséklet emelkedése, még ha a többi ország ezen határon belül maradna is. (Elöljáróban annyit, hogy ők sem fogják ezt teljesíteni.)


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-19-2-SZTE-102 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának szakmai támogatásával készült.