Aktualitások, Hír, Projektek, Re-fashionable

Fenntartható divatipar – nemzetközi projekt részese az EKO

Az EKO részese lett egy újabb Európai Unió által finanszírozott projektnek, amelynek neve Re-Fashionable (Projektszám: 2023-1-ES01-KA220-VET-000155130). A projekt célja az ágazat területén folyó képzés valamint a divatipar támogatása abban, hogy egy fenntarthatóbb és körkörös munka- és tanulási modellre álljanak át. A projekt új találkozási és együttműködési lehetőségeket kínál, melyek változást idéznek majd elő a divatvilág minden szereplője számára: divatiskolák, beleértve az oktatókat és a diákokat, divattervezők, gyártók és az iparág okozta klímaváltozás mérséklésében részt vevő környezetvédelmi szervezetek. A projekt 2024. szeptember 1-jén indult és 2025. augusztus 31-én zárul.
A kétéves projektidőszak alatt a Re-Fashionable projekt egy „találkozz-kapcsolódj-működj együtt” digitális platformot valósít meg: egy olyan innovatív platformot, ahol a célközönség minden tagja, mint például a szakképző iskolák oktatói és diákjai, divatvállalatok, divatszakemberek és a divat fenntarthatóságára összpontosítókörnyezetvédelmi szervezetek regisztrálhatnak és találkozhatnak az együttműködés, ötletcsere, új projektek létrehozása és egymástól való tanulás céljából. Emellett létrehoz egy e-Learning kurzust is: egy innovatív, inkluzív és támogató kurzust azok számára, akik közvetlenül vagy közvetve a divatiparban dolgoznak, valamint azoknak, akik ebben az iparágban szeretnének dolgozni. A kurzus megfelel majd a célközönség összes tagja igényeinek azáltal, hogy hozzáférhetővé teszi a divat fenntarthatóságával kapcsolatos alapvető ismereteket. Végül megrendezésre kerül egy Nyári Labor, amely összehozza a célközönség tagjait egy fenntartható divat üzletiterv készítése céljával, amely során videótörténetek is készülnek. A projekt célközönségének tagjai egyedülálló lehetőséget kapnak arra, hogy
személyesen is találkozzanak a fenntarthatóság, a lehetőségek konceptualizálása és az új média találkozási pontján.
A projekt résztvevői a Blue Room Innovation (ES), a Grup Qstura 2017 SL (ES), az Aintek Sumvouloi Epicheiriseon (EL), az Instituto di Instruzione Superiore N. Machiavelli (IT), a Kreatív Oktatásért Egyesület (HU) és a Learning Hub Friesland (NL).
A ”Tegyük együtt fenntarthatóbbá a divatipart!” küldetéssel a Re-Fashionable célja egy fenntarthatóbb divatszektor és a GreenComp elveihez, valamint az EU Fenntartható és Körkörös Textíliák Stratégiájához illeszkedő fenntartható gyakorlatok felé való elmozdulás és nagyobb fokú tudatosság elérése a divattervezők, gyártók, kiskereskedők, valamint a fogyasztók és a szélesebb közönség körében is.

További információk a honlapunkon vagy a projekt weboldalán találhatók.

Az Európai Unió társfinanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és megállapítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.