Blog

Az a mód,ahogyan (fel)neveljük a gyerekeinket,határozza meg a holnap világát

Simon Anholt „good generation” projektje (Helsinki, 2019. szeptember 24.)

Udvari Bea, 2019. október 04.

Pusztai-Varga Ildikó kolléganőmmel 2019. szeptember végén vettünk részt az EAIE (European Association of International Education) éves kiállításán és konferenciáján Helsinkiben. Életem legjobb konferenciáján vehettem részt!

fotó

Amellett, hogy Ildikó második hazájának tekinti Finnországot tanulmányai és az itt eltöltött kalandos hónapjai miatt, azon sajátos élmény mellett, hogy szeptember végén már-már téli kabátot kellett húznunk a 8 fokos finn őszben, rendkívüli élményekkel és motivációval tértünk haza. Az interaktív szekciókban rendkívül sokat tanulhattunk például arról, hogy hogyan kezelhetjük az angol mint idegen nyelven történő oktatással járó kihívásokat.

Egyértelműen kijelenthetem, hogy mindkettőnkre – és a rajtunk kívüli 6000 résztvevőre – nagy hatással volt a nyitó plenáris előadás: Simon Anholt beszélt a változás és változtatás szükségességéről.

Miért volt ránk nagy hatással? Simon Anholt rendkívüli előadással érkezett: a 25 perc alatt úgy adta át a mondandóját, hogy mindenki érezte a felelősséget, és mindenki azonnal tenni akart valamit. A 21. században számos globális kihívással (szegénység, egyenlőtlenség, klímaváltozás, fegyverkezés, csecsemőhalandóság, stb.) kell szembenéznünk, és az országok problémái mára globalizálttá váltak. Fontos észrevennünk, hogy a problémák sokkal globalizáltak, mint a megoldások! Simon Anholt hangsúlyozta, hogy két lényeges problémával szükséges szembenéznünk: az egyik az országok viselkedése; a másik az emberek viselkedése. Az országoknak és vezetőiknek fel kellene ismerniük azt, hogy a tiszta verseny helyett az együttműködő verseny (competition mixed with collaboration) sokkal célravezetőbb lenne. Az előadás fontos kulcsmondata:A globális problémákat – a saját viselkedésünkkel – mi magunk okoztuk!

Emiatt az oktatás kiemelt szerepet játszik a megoldásban, hiszen ahogyan Simon Anholt is mondta: Az a mód, ahogyan (fel)neveljük a gyerekeinket, határozza meg a holnap világát. A gyerekek még nevelhetők, alakíthatók, tehát a mi (felnőttek) felelősségünk egy olyan generáció felnevelése, amelyik szembe tud nézni a globális problémákkal, és nem elfut előlük.Simon Anholt a Helsinkiben tartott előadásával hirdette meg a good generation projektjét.

Simon Anholt előadása teljes mértékben egybecseng azzal, ami iránt az EKO keretében elkötelezettek vagyunk, és amikért dolgozunk. Ildikóval úgy éreztük magunkat ezen az előadáson, mintha Simon Anholt lett volna az EKO szószólója.

Köszönjük, ezt az élményt! Javasoljuk mindenkinek, hogy az előadást nézze meg, az a 25 perc egy felejthetetlen élmény lesz!