Blog, Jó gyakorlatok - bemutatás

Blogbejegyzés az online oktatásról

Kéri Anita (2020. március 26.)

Hogyan is érzem ma magam? Furcsán de egyben izgatottan is. Ma lesz az első online „livestreames”, vagyis élő adásban tartott órám. Egész reggel olyan gondolatok cikáztak a fejemben, hogy ez az élet gyönyörű fintora: félév elején megkértem a hallgatókat, hogy legyenek kedvesek e-mailben vagy személyesen keresni, ha bármilyen kérdésük merülne fel, még véletlen se írjanak Facebookon vagy Instagram-on, hiszen ezek nem a megfelelő platformok. No mármost, ehhez képest ma élő órát tartok nekik Instagramon.

Azt gondolom, hogy ez a mostani helyzet megtanít bennünket arra, hogy semmi sem állandó és semmi sem biztos. Ami egyik nap még kőbevésett szabály volt, a másik napra jelentéktelen aprósággá válik. A legfontosabb számomra most pedig az, hogy amely tudást a tanteremben adtam volna át, most legalább olyan minőségben adjam át a jelen körülmények között is online.

180 fokot fordult velem (is) a világ. Amikor jön egy üzenet Instagram-on a hallgatóktól (és jönnek, egy nap több is), akkor mindig megörülök és elgondolkozok, hogy lehet ezt már korábban is így, ilyen platformon kellett volna?

Pár órával később…

Immáron elmondhatom, lezajlott az első Instagram live magyar és angol nyelvű piackutatás óra. Egy gyors összefoglalás számokban a magyar piackutatás live-ról:

  • 99 magyar hallgató van feliratkozva a kurzusra Neptunban összesen
  • 76 követőm van az ennek dedikált Instagram fiókon (mínusz 3-4 kolléganő, ismerős akik követnek 😉 )
  • 67 megtekintése volt a live-nak, ebből 50 körüli volt az élőben csatlakozók/nézők száma átlagosan

Személy szerint én nagyon élveztem a live-ot. Persze meg tudnám csinálni azt is, hogy ugyanezt felveszem nem élő adásban, vagy alámondom a szövegemet a diasornak, de valahogy úgy érzem, hogy nem az lenne a legmegfelelőbb mód. Nagy előnye volt szerintem a live-nak az, hogyha kérdeztem, a hallgatók tudtak reagálni és akár kérdezni is. Nekem is szuper volt, hogy láttam, ott vannak és figyelnek (remélem), és hogy nem az üres szobának és felvételnek beszélek.

Röviden összefoglalva, számomra szuper élmény volt, ezt a félévet egészen biztosan így fogom végigcsinálni. Most pedig következik a videóvágás, hogy egy feltölthető anyagot készítsek.