Blog

30 motiváló oktatási idézet

Kéri Anita, 2020. március 10.

Szeretjük az idézeteket és gyakran ezekhez fordulunk inspirációért. Néha elgondolkodsz azon, hogy miért is tanítasz és mik a céljaid ezzel? Ne is mondd tovább, megértünk. Összegyűjtöttünk Neked néhány oktatással kapcsolatos idézetet, vess rájuk egy pillantást! Szeretjük az idézeteket és gyakran ezekhez fordulunk inspirációért. Be kell ismernünk, működik. Reméljük, hogy Te is találsz közülük számodra hasznosat.

Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.

Szent-Györgyi Albert

Az alkotó aktivitás, a találékonyság, leleményesség és gyors felfogóképesség akkor jut csúcspontjára és kap kitűnő lehetőséget a gyakorláshoz, ha gondolatainkat megragadja egy bennünket érdeklő feladat megoldásának keresése.
B. A. Korgyemszkij

A tanulóknak tisztelniük kell a tanárokat, de a tanároknak ki kell érdemelniük ezt a tiszteletet azzal, hogy maguk is tiszteletben tartják a diák egyéniségét, emberi méltóságát, önbecsülését.
Tar Károly

A gyereknevelés és tanítás során az a legfontosabb, hogy egy gyerek mindig tudja, akkor is szeretik őt, ha nem tökéletes, és hogy ezen képes javítani. Ez olyan bizalom a felnőtt részéről, amit minden korú gyerek megérez. Hogy hisznek benne. Tévedhet és hibázhat. Nem kell tökéletesnek lennie. A világ sem az.
Tari Annamária

Minden kisgyerek okos, a legtöbb ember ostoba. Ezt teszi a nevelés.

Móra Ferenc

Az oktatás nem egy csöbör megtöltése, hanem a tűz fellobantása.
William Buttler Yeats

Sokat kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy megtudhassa, milyen keveset is tud.
Széchenyi István

Olyan kevesen vagyunk, hogy a műveletlenség luxusát nem engedhetjük meg magunknak.

Kodály Zoltán

Csak szórakozva tanulhatunk.
Anatole France

Nem az a mester, aki megtanít valamire, hanem aki megihleti a tanítványt, hogy legjobb tudását latba vetve fölfedezze azt, amit már eddig is tudott.
Paulo Coelho

A gyermek feje nem edény, amit meg kell tölteni, hanem fáklya, amit lángra kell lobbantani.
Galileo Galilei

A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.
Nikosz Kazantzakisz

A jobb világért folytatott küzdelem legfontosabb helyszíne az osztályterem.
Rutger Bregman

Ha egy évre tervezel, ültess rizst; ha húsz évre tervezel, ültess fákat; ha a következő generációknak tervezel, tanítsd az embereket.

Az embert megszülni nehéz, de jóra nevelni még nehezebb.
Makszim Gorkij

Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.
Szent-Györgyi Albert

Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.

Antoine de Saint-Exupéry

A tanulatlan emberek csak alakjukban különböznek a vadállatoktól.
Kleanthész

Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.
Carl Wiliam Buehner

A tanári szakma állandó nyomást jelent, különösen középiskolai szinten. Az ember minden hét órából ötöt a színpadon tölt, és a világ legnehezebb közönségének kell játszania.
Stephen King

Tanítani annyi, mint emberekkel foglalkozni, átadni mindazt a tudást, amit az előző nemzedékek felhalmoztak.
Barát Tamás

A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másnak, annál inkább fogyasztja önmagát.

Gárdonyi Géza

A tanári munka nem azonos a módszeres ismeretközléssel, még akkor sem, ha rendszeresség, szigor és következetesség jár vele. A jó tanár a lehetőségeket mutatja tanítványainak, a könyvtár és kutatás irányába tereli az érdeklődést, önálló véleményalkotásra és munkára ösztönöz, ugyanakkor tudásban, magatartásban, anyanyelvhez, hagyományokhoz való ragaszkodásban és gondolkodásban a tevékeny, művelt ember mintaképe. Csak az ilyen tanár tud jelenlétével és munkájával szellemi forrongást kiváltani.
Németh László

Kezdeményezni, azután hagyni, hogy a gyermek szabadon kibontakoztathassa képességeit. Ez a pedagógus feladata.

Maria Montessori

Egy tanárnak minden körülmények között morális példát kell adnia. Nem cselekedhet másként.
Cornides István

Amikor az ember tanít, nem engedheti meg, hogy a tanítványai előtte járjanak, különösen nem a technológia terén.
Edward Snowden

Félig sem olyan fontos az, amit tanítunk gyerekeinknek, mint az, ahogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségeinkre gyakorol, megmarad.
Eötvös József

Szeretet nélkül lehet fát aprítani, és szeretet nélkül lehet téglákat formálni, de szeretet nélkül nem szabad gyermekekkel bánni!

Lev Tolsztoj

Én azt hiszem, annál nincs nagyobb öröm, mint valakit megtanítani valamire, amit nem tud, és nagyobb jótétemény sem.
Móricz Zsigmond

Szép dolog kifaragni egy szobrot és életet adni neki; de még szebb kiformálni egy emberi lelket és megtölteni igazsággal.

Victor Hugo